Купиране на уши

купиране на уши

Защо се купират ушите на кавказката овчарка

Купиране на уши. Историята на породата „Кавказка овчарка“ се е срещала още преди две хиляди години. През старите времена ушите на кавказките овчарки са били изрязвани от съображения за сигурност. По този начин се избягвало и предотвратявало нараняването и инфекцията, докато кавказката овчарка се биела с враговете. Ушите на кавказката овчарка се отрязвали 5-8 дни след раждането на кученцата с остри ножици. Процедурата била много бърза и почти безкръвна, но само ако се извършвало от опитен ветеринарен лекар. Кавказката овчарка, има много по-малка нужда от бойна работа, битки и схватки в живота на овчарското куче. Повечето кавказки овчарки са се използвали за пазачи на различни обекти. Но през последните няколко години, традицията бавно избледнява, дори се появи ограничение за изрязването на уши. Кавказките овчарки с отрязани уши, бяха забранени да участват в кучешките изложби във повечето страни на Западна Европа.

Купиране на уши – законно ли е купиране на ушите на кучетата от породата кавказка овчарка

Ограничението за купиране на ушите, на кучетата от породата кавказка овчарка обхваща тези които са родени след 1989г. Що се отнася до отсечените опашки, такива кавказки овчарки, родени след 1 септември 2001 г., също не може да участват във европейските кучешки изложби. Отрязването на ушите на кучетата от породата кавказка овчарка, са напълно незаконни в европейските страни. Те са защитени от Европейската конвенция за защита на домашните любимци. Това са страните като Австрия, Азербайджан, Франция, Белгия, България, Люксембург, Кипър, Чехия, Дания. Финландия, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Сърбия, Швеция, Швейцария, Турция и Украйна. Повечето държави които са членки на интернационалните федерации, също не позволяват да се режат ушите. Въпреки това Американският и Канадският киноложки съюз смятат че изрязването на ушите са приемливи за екстериора на определени породи.

Прилагат ли се някакви наказания за купиране на уши на хората които развъждат кавказки овчарки

Изрязване на ушите на кучетата от породата кавказка овчарка се счита за своеволие и безотговорност от страната на развъдниците във Европа. В Германия всички собственици на кавказки овчарки се глобяват за изрязване на ушите на малките кученца. Изрязването на ушите е строго забранено в Германия. Операциите които се извършват извън страната, се смятат че кучето страда след операцията, при завръщането у дома. Основната причина за купиране на ушите звучи по следния начин. Това е хирургическа операция, която е придружена от болка и физическо страдание, което уврежда поведението на кучетата. Изрязване на уши на кучетата от породата кавказка овчарка, са абсолютно несъвместими неща. Купиране на ушите е болезнена процедура, която оказва неблагоприятно влияние върху здравето на кавказката овчарка. Но вие можете да помолите вашият ветеринарен лекар, да постави местна анестезия когато изрязва бързо ушите на вашето малко кученце.

За какво служат ушите и опашката на кучетата от породата кавказка овчарка

По този начин, изрязването на ушите на вашето кученце, ще се превърне в безболезнена и козметична хирургия. Но има и други причини, кучетата да използват езика на тялото за общуване. Опашката и ушите са, основна част за споделяне. Ушите на кучетата изразяват това, което кучето изпитва. Когато кавказката овчарка слуша звуците около себе си, се вижда че ушите се наострят. Когато кучето плаши и се чувства слабо, той свали ушите си или ги залепи в главата. Опашката на кучето помага да се поддържа баланс при бягане и показва също доминираното или пасивното му поведение. Когато ушите са изрязани, те не могат да изразят всички тези чувства по нормален начин. Виждали ли сте някога кавказки овчарско куче с прикован опашка? Когато две кучета кавказки овчари се срещат за пръв път кучето с изрязани уши или прикован опашка има по-малко шансове да покаже господство или слабост. Така то получава негативен опит който влияе на поведението му.

Ако искате да участвате в изложби не премахвайте ушите на вашето куче

Купиране на уши. По този начин кучето става много нервно и неконтролируемо. От вас зависи да решите какво да правите. Ако ви харесат ушите на кавказките овчарки – можете да ги изрежете, като си спомните, че вашето куче не го иска, но в този случай няма друг избор. Ако живеете в Европа, не ви препоръчваме да изрязвата ушите. Ако искате вашата кавказка овчарка да участва в европейски изложби, не бива да режете ушите на кучето, си или да купувате кученце с изрязани уши. Когато търсите кученце от породата кавказка овчарка, винаги изисквайте от собствениците на кученцата ушите им да бъдат изрязвани. Информация за премахване на ушите на кучетата ще намерите във Ветеринарна клиника.